Beschrijving foto’s expositie

Uitleg per fotograaf 

Ge Haans: Fragiel landschap + reflecties

Fragiel landschap 1, 2 en 3.

Opnames van De Leemkuilen (Udenhout), De Flaes (Esbeek) en het Goorven (Oisterwijk). Om het fragiele karakter van deze landschappen te benadrukken, heb ik gebruik gemaakt van high key technieken.

Reflecties 1 en 2:

Voorwerpen die reflecteren tot een spiegelbeeld.

 

Berdi Venhuizen: Fietsbrug  + het nieuwe zwerfaval + Ree in het veld

Fietsbrug:

Dit is de fietsbrug (Tegenbosch) over de A2 bij Eindhoven. Deze foto’s zijn op 2 avonden gemaakt, opdracht was architectuur bij avond/nacht. Het was erg koud en 1 avond zelfs wat nevelig, wat een bijzondere sfeer met zich meebracht.

   

Het nieuwe zwerfafval:

Thema passend bij het afgelopen en nog lopende jaar, je komt de mondkapjes op de meest bijzondere plekken tegen.

Toevalstreffer op de vroege ochtend:

Een bijzondere ontmoeting in de vroege ochtend afgelopen zomer in Duitsland. Vroeg opgestaan om kraanvogels te spotten en te genieten van de opkomende zon. Bij terugkomst bij de camping stond deze ree op korte afstand in het veld. Ik had alle tijd om mijn camera te pakken en foto’s te maken. De toevalstreffer is dat diezelfde dag het veld nog is gemaaid en deze foto niet meer gemaakt had kunnen worden.

Huub van Turnhout: Wintermacro + Vijverfantasie +  piepjonge merel

Wintermacro 1,2 en 3:

In TuinBE is ’s winters niet zo heel veel te beleven, maar toch maak ik er een dagelijks “rondje”. Een paar potten met gesnoeide rozen zijn ter bescherming afgedekt met doorschijnend materiaal en als het zonnetje erbij komt, ontstaan er natuurlijk vochtdruppels aan de binnenkant . . . .  en zo kwam ik op het idee dat eens met de zoeker van mijn camera nader te bekijken ! Uit alle mogelijke hoeken en standen heb ik de composities uitgezocht en gefotografeerd.

  

Vijverfantasie 1 en 2:

In mijn achtertuin heb ik een vijvertje met wat plantjes erin en als het zonnetje schijnt kan je best veel ontdekken. De drijvende waterplantjes boeiden me met hun opvallende kleurtjes. Foto 1 is een opname van de aanwezige fontein. Foto 2 is een fantasierijk oppervlak van de vijver, waarbij de plantjes nog te ontdekken zijn, maar – om onze fantasie wat te accentueren – werd er bij alle foto’s nog wat uitbundigers aan toegevoegd wat betreft de kleurtjes !

 

Een piepjonge merel:

In tuinBE was het me bekend, dat er een merelnestje moest zijn omdat het ouderpaar vaak naar dezelfde plek vloog. Tijdens mijn dagelijkse inspectie in mijn tuin ontdekte ik deze pas uitgevlogen piepjonge merel. Ik heb de rommelige achtergrond in photoshop weggepoetst en vervangen door de kleur zwart.

Mirjam van Vooren: Monumentaal – licht  +  Weidevarken

Monumentaal – Licht 1,2 en 3:

Het licht valt door kruisramen de gang van een boerderij binnen. De stevige balkenconstructies vormen een mooi contrast met het zachte licht dat over de muren, deur en vloer strijkt. Op de oude vloer zijn portretten te vinden van weleer. Tijden vallen hier samen.

   

Weidevarken 1 en 2:

Ze zijn er nog: varkens die een mooi leven hebben in ruige weiden met grassen, kruiden, struikjes, zand en modder. Bij Den Elshorst in Baarschot bijvoorbeeld. Geen megastal maar een plaggenhut als onderkomen, en niet knabbelen aan elkaars staarten maar aan de natuurlijke begroeiing. Een lust voor het oog. En later …..tja, dan belanden ze toch op het bord.

 

Jan van Zantvoort: Sloop Eikenbosch

Sloop Eikenbosch 1 t/m 5.

“Het in gestaag tempo aan het oog onttrekken van ons oude dorpshart door de sloop van winkelcentrum Eikenbosch en de Schalm.” Foto’s o.a. genomen vanaf het dak en de luifel bij voorheen bloemisterij “de Bloemenkamer” en modezaak “Bailiff Fashion”  

  

 

Joop Peters: Eikenbosch + luchtspiegeling

Eikenbosch 1 t/m 5:

Een indrukwekkend gebeuren: de afbraak van Eikenbosch, ons oude dorpshart.

     

Luchtspiegeling 1:

Jan van Esch: Locomotief Steenfabriek

Locomotief 1 t/m 6:

Op het terrein van de Oude Steenfabriek in Udenhout staat een oude locomotief, die werd gebruikt voor het trekken van de wagons met leem. De locomotief, op de eerste foto, behoort tot het monumentaal erfgoed, maar staat er plompverloren bij. Maar van het interieur zijn mooie, kleurrijke foto’s te maken. Op de tweede foto staat het interieur van de zitplek van de machinist. Op de andere foto’s staan detailopnames, die allemaal terug te vinden zijn in foto 2.

   

Toon Fouchier: Textielmuseum + Gestreept

Textielmuseum 1 t/m 5:

In het kader van het thema “Monumentaal” ben ik uitgekomen bij ” Tilburg Textielstad”. Na de eerste sessie gericht op de “wolindustrie”, uitgekomen bij de architectuur van het Tilburgs Textiel Museum. Hierbij trok de combinatie van oud en nieuw mijn aandacht. Zodra het zonnig was  diverse bezoeken  aan het museum gebracht,  maar ik wilde perse ook van binnen naar buiten fotograferen. Maar bezoek op de verdiepingen van het museum was uitgesloten door de coronamaatregelen. Net drie dagen voor de afsluiting van het thema,  werd het museum geheel opengesteld. Wel drie uur rond gedwaald totdat de zon door de wolken brak.

     

Gestreept 1 t/m 3:

Ben op zoek gegaan naar dieren met lijnen met de gedachte dat het thema “lijnen” wel eens een mentorthema  zou worden.  Hiervoor diverse dierentuinen bezocht, maar uiteindelijk toch bij de Beekse Bergen uitgekomen.

Marjolijn Ooms: Monumentaal + Architectuur/avond + vlieg

Monumentaal 1 t/m 3

  • Stapelwolken In Berkel-Enschot bij het Riddershofpad. 
  • Dreigende lucht in Berkel-Enschot bij het Riddershofpad vlak voor een regenbui. 
  • Solitaire bomen in de Loonse en Drunense duinen.

      

Architectuur/Avond 1 en 2

  • Ons Koningsoord, de eerste nieuwbouw. 
  • Achterzijde van Het Interpolis gebouw vanaf de Tivolistraat.

 

Vlieg:

Vleesvlieg met een rups als prooi

Rob Huijsmans: Herfst + Hot Club de France

Herfst 1 t/m 3:

  • Herfst, De Oude Warande. De Oude Warande is een 18e-eeuws park, tussen station Tilburg Universiteit en stadsdeel Reeshof. Het park werd in 1712 aangelegd in opdracht van Willem van Hessen-Kassel en is een van de weinige intacte sterrenbossen in Nederland. In dit park zijn in de herfst altijd mooie paddenstoelen te vinden.
  • Herfst, Voorste Goorven. Elk seizoen een andere beleving: de Oisterwijkse Bossen en Vennen zijn het hele jaar door bijzonder, rustgevend én inspirerend. Hier een van mooiste en meest gefotografeerde vennen, het Voorste Goorven.

    

Herfst, Bolwoningen. Deze bolwoningen zijn bolvormige woningen op een kolom, in de Maaspoort te  ‘s-Hertogenbosch.  Ze werden eind jaren 1970 ontworpen door Dries Kreijkamp en gebouwd in de jaren 1980. De vijftig woningen zijn de laatste woningen die werden betaald uit de subsidies voor experimenteel bouwen, zoals die in 1968 werden ingesteld.

Muzikale dag bij HCdF in Nederland 1 en 2

Violist. Een gezellige middag met muzikanten die in de stijl van HCdF musiceren. Quintette du Hot Club de France was een jazzgroep opgericht in Frankrijk in 1934 door gitarist Django Reinhardt en violist Stéphane Grappelli. De stijl waarin de groep speelde kreeg veel navolging en draagt nu dezelfde naam: Hot Club de France- stijl of gipsyjazz.                       Gitarist. Even een rust momentje. Tijdens de muzikale middag spelen er verschillende bandjes.  Maar ook spelen die verschillende muzikanten weer mee in andere bandjes. Na uren spelen, even uitrusten.           

                        

Henk Schoenmakers: Collage Valencia

Valencia, stad in Spanje.

Valencia is door verschillende veroveringen en invloeden uitgegroeid tot een moderne stad. De  gebouwen laten de groei zien vanaf de stichting (138 jaar VC) van de stad tot het heden. De stad wordt door veel toeristen bezocht. Hier zijn de mooie gebouwen en pleinen een opvallende reden voor. Deze gebouwen bevatten mooie details, welke vaak over het hoofd gezien worden. Vandaar deze collage. Misschien dat je bij een volgend bezoek aan de stad hier ook meer aandacht aan geeft.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 26.Ge-Valencia-1024x709.jpg

 

Vincent Goumans: Vlinders +  strand+ glazen bol

Vlinders 1 t/m 3:

De drie vlinders zijn gefotografeerd met tegenlicht tijdens de vakantie in Frankrijk. 

   

Strand 1 en 2:

Twee zwart wit foto’s gemaakt in Zeeland  met een wat langere sluitertijd. 

 

Glazen bol:

Tijdens de lockdown toch maar foto’s maken was niet zo eenvoudig. Tot ik op het idee kwam om eens te experimenteren met flitslicht en een glazen lensbal. Door toevoeging van een gatenachtige ondergrond was dit het resultaat.Theo Engels: Verwoest + 3 losse foto’s

Verwoest: De serie Verwoest toont drie foto’s van de sloop van een kantoorgebouw in Tilburg.

  

Drie losse foto’s: – Vonkenregen, – Barge terminal Vossenberg Tilburg, – Een motorrijder.

   

 

Clubwedstrijd: Architectuur bij avond/nacht 1 t/m 3.

Ieder jaar houdt FotoBE een onderlinge clubwedstrijd. Het thema van 2020 was  “Architectuur bij avond of nacht” Iedere fotograaf mag drie foto’s indienen. Tijdens een clubavond op het eind van het jaar worden alle foto’s (anoniem) getoond en brengen de leden 3 stemmen uit. De prijswinnaars waren in 2020:

Winnende foto:  Berdi Venhuizen Fietsbrug Tegenbosch over A2 bij Eindhoven

Tweede prijs: Berdi Venhuizen Evoluon Eindhoven

Derde prijs: Geert Weijtmans Station Tilburg

 

 

error: Content is protected !!
Ga naar de inhoud